Klimatsmarta dagar i matsalen

Drottninghögsskolan ska bli ännu mer klimatsmart och har valt vegetariska torsdagar fram till jul.

Lärande + hälsa = sant

Cissi Warntoft är rektor på Drottninghögsskolan och initiativtagare till vegetariska torsdagar.
-Våra elevers välmående är viktigt för oss, för mår eleverna bra så lär de också bättre. Därför har vi både hälsocoacher och hälsopedagoger på Drottninghögsskolan, som på olika sätt bidrar till elevernas välmående. Vi bjuder alla elever på frukt varje dag och serverar också extra grönsaker till mellanmålet. Vi jobbar med hållbar utveckling på skolan och pratar mycket med eleverna om hur vi hanterar våra resurser. Jag har funderat ett tag på vegetarisk mat och att servera vegetariska rätter passar ju extra bra. Elevrådet tyckte att idén var bra så nu testar vi en köttfri dag i veckan under vecka 45-50 och utvärderar sedan tillsammans. Många av eleverna äter redan vegetarisk mat och alla kan välja en vegetarisk rätt varje dag.

Mer grönt på tallriken

Maya i klass 3 tycker det är viktigt och bra med vegetarisk mat.
– Jag äter inte vegetariskt hemma men det är bra med en vegetarisk dag i skolan. Fast helst äter jag fisk.

-Det är bra med en vegetarisk dag i skolan för många elever tar inga grönsaker alls på lunchen, berättar Nicole i klass 4. Jag tycker det är gott med vegetariskt. Vi äter det hemma ibland.

Grönsaken blir huvudsaken

Lidija Marjanovic är ansvarig för maten på Drottninghögsskolan.
– Vi är alltid nyfikna på att prova nytt. Vi har redan fokus på att servera klimatsmart mat och att laga så mycket som möjligt från grunden så när Cissi kom med idén om att prova en köttfri dag i veckan, nappade vi direkt. Eleverna kan alltid välja en vegetarisk rätt, men det är extra kul när grönsaken är huvudsaken.